Compassie retraite 25,26,27 Sept

 

 

 

 

Miniretraite: Aandacht voor Compassie

20200706_110441

In deze miniretraite staat compassie centraal. Je maakt kennis met compassie zowel voor jezelf als voor de ander.  Deze retraite is een vervolg en verdieping van de Mindfulness. Je leert om nog beter voor jezelf te zorgen en mild (minder oordelend) naar jezelf en anderen te zijn.

Compassie of mededogen is het natuurlijk vermogen om je betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van jezelf als van anderen. Het verschil tussen compassie en empathie is dat we bij compassie betrokkenheid ervaren zonder dat we de pijn van de ander overnemen, bij empathie wordt de pijn van de ander ervaren alsof het onze eigen pijn is. Compassie vraagt om een houding van gelijkwaardigheid, moed en ruimhartigheid, zowel naar de ander als naar jezelf. Compassie is dus iets anders dan medelijden dat vaak gepaard gaat met angst en sentiment en waarbij we de ander kleiner maken en denken te moeten helpen.

In recent wetenschappelijk onderzoek gaat compassie om drie dingen:

 1. Vriendelijkheid en begrip voor jezelf als het moeilijk hebt. Je leert zachtmoedig en begripvol te zijn zowel voor jezelf als de ander.
 2. Erkenning van onze gedeelde menselijkheid. Dat je je verbonden voelt in het ervaren van het leven in plaats van jezelf terug te trekken en je eenzaam te zijn.
 3. Verdiepen van Mindfulness. Het vermogen om je bewust te zijn en aandacht te schenken aan pijn en verdriet. Problemen, verdriet en pijn maken onvermijdelijk deel uit van het leven. Je leert om je pijn niet te negeren of te overdrijven.

Deze retraite begint met het leren van zelfcompassie. Vaak zijn we voor anderen veel vriendelijker en zorgzamer dan voor onszelf. We zitten vol zelfkritiek, hebben een laag gevoel van eigenwaarde en zijn veel bezig met wat de ander van ons denkt. Beoefening van compassie, ook wel Heartfulness genoemd, is niet egocentrisch maar zorgt voor een goede relatie met jezelf waardoor er ruimte is om je werkelijk te verbinden met de ander.

20200706_110219

Compassie is in aanleg in iedereen aanwezig als een menselijke eigenschap. Ook als je in je leven weinig affectie hebt ontvangen, of als je het moeilijk vindt om aardig te zijn voor jezelf kun je zelfcompassie ontwikkelen en verdiepen. Zelfcompassie vergroot je emotionele veerkracht. Je bent beter in staat met tegenslagen om te gaan. Je ervaart meer tevredenheid en geluk in je leven.

Deze retraite is ervaringsgericht. We benaderen de compassie met behulp van verschillende werkvormen. De compassie oefeningen zijn gericht op het ervaren van warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en de ander. Meer dan bij de Mindfulness wordt een beroep gedaan op het voorstellingsvermogen. Daarnaast is er ruimte voor bewegen, schrijven, uitwisseling en vooral je eigen ervaring. Indien je nog niet bekend bent bij ‘De Praktijk Hoorn’ of bij ‘Studio Saskia de Bruin’ is er voorafgaand aan de retraite een intake.

Wat kan deze compassie retraite voor je betekenen?

 • Je ontwikkelt meer zelfbewustzijn en zelfgevoel
 • Je staat met meer veerkracht in het leven, kunt beter met tegenslag om gaan
 • Je maakt ruimte voor meer zelfacceptatie, warmte, verbondenheid, moed en levensgeluk
 • Je kijkt met zachtere ogen naar jezelf, de ander en het leven

Let op: deze retraite biedt je de mogelijkheid om kennis te maken met oefeningen uit de compassietraining. Het is geen vervanging voor de 8-weekse compassietraining. Het is een verdieping van de Mindfulness en een mooie kennismaking met de compassietraining. Mocht je enthousiast worden kun je daarna de compassietraining volgen bij Conny van Meer. Je krijgt dan 10% korting op het tarief.

043n10499-xxxxx

Praktische informatie

 • Datum: vrijdag 25 september 2020 van 14.00-21.00 uur, zaterdag 26 september 10.00-17.00 uur, zondag 27 september 10.00-16.00 uur
 • Inclusief koffie, thee, diner op vrijdagavond en lunch op zaterdag en zondag
 • Plaats: Studio Saskia de Bruin, Kerkebuurt 169 B, 1647 ME Berkhout
 • Kleding: Makkelijk zittende warme kleding en sokken
 • Zelf meenemen: yogamat, grote handdoek, deken en kussen en schrijfmateriaal
 • Kosten: € 350,- ( inclusief toegang tot audiobestanden)
 • De cursus wordt gegeven door Conny van Meer en Saskia de Bruin.

Meer informatie over deze retraite en over Conny van Meer: www.depraktijkhoorn.nl of E: info@depraktijkhoorn.nl of T: 0229-212727

HIER kun je je aanmelden

Meer info over Saskia de Bruin: www.saskiadebruin.nl

Bronnen

De compassie training is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie die een nieuw perspectief biedt op eeuwenoude wijsheid, namelijk het belang van (zelf)compassie voor fundamenteel welzijn. De compassietraining is onder andere geïnspireerd op het werk van Paul Gilbert, Kristin Neff, Christopher Germer en het boeddhisme. De afbeeldingen in deze folder komen uit het prachtige boekje: De jongen, de mol, de vos en het paard. Van Charly Mackesy.

550x711