Retraite Nazomer 2022 (31 aug, 1 sept, 2 sept)

Elk jaar organiseer ik in de eerste week van September een 3 daagse nazomer retraite.

Dit jaar is dat op woensdag, donderdag en vrijdag 31 augustus, 1 september en 2 september 2022.

We schrijven, mediteren, tekenen en doen wat gewaarzijnoefeningen en ontspanningsoefeningen.  Deze dagen vormen een heel zachte manier om het seizoen te beginnen. Dit jaar gebruik ik het Boek: Dit. (Gemaakt door Tiny Fisscher & Iris van der Veen) als leidraad voor het schrijven en tekenen. Ik koos voor dit zachte, creatieve  boek, omdat we al genoeg zwaarte achter de rug hebben en we juist het zacht-zinnige goed kunnen gebruiken. Zacht wil niet zeggen oppervlakkig. Want de vragen die ontstaan vanuit het boek gaan over het leven en ze zijn hart openend  en diep-zinnig.

DIT.

Korte, poëtische, lichtvoetige dierenverhalen met hartverwarmende illustraties over levensvragen die ieder mens weleens bezighouden. Hoe weet je of iemand een echte vriend is, wat houdt wezenlijk geluk in en hoe kunnen we weten wat er gebeurt na de dood? In korte, poëtische dierenverhalen schrijft Tiny Fisscher over levensvragen die ieder mens bezighouden. Fisschers lichtvoetige toon maakt dit. tot een feest van herkenning voor iedereen die weleens over het leven, zichzelf en de wereld om zich heen nadenkt. Een boek voor iedereen die durft te dromen, want zoals Schildpad in een van de verhalen tegen Das zegt: ‘In dromen kan alles.’ De treffende en hartverwarmende illustraties van Iris van der Veen maken dit. tot een pareltje.

 

We komen drie dagen bijeen. 

Steeds van 10.00 tot 15.00

 • 10.00 – 12.00 is de ochtend (2 uur)
 • 12.00-13.00 is de lunch (1 uur)
 • 13.00 tot 15.00 is de middag (2 uur)

We schrijven, poëtisch, lyrisch, reflectief.

We gebruiken het boek DIT. als aangever van prachtige open zinnen, vragen, mijmeringen en onvoorstelbare schrijfwendingen en tekendurf. Je hebt geen schrijfervaring nodig & je mag ook zeer ervaren zijn. Je mag stuntelend schrijven & woord acrobaat zijn. Je mag melancholiek, komisch, diepzinnig of huppelig schrijven.

We ontwikkelen nieuwe tekendurf

We gaan wat spelen met tekenen (zoals je als kind deed),  en je kunt de tekeningen in het boek kleuren. Het materiaal voor het tekenen is aanwezig in de studio. Alles is dus mogelijk. Je hebt helemaal geen teken ervaring nodig. Want de teken opdrachtjes kan iedereen doen. Onderweg ontdek je jezelf, vind je woorden, zet je wat lijnen.

 

We beoefenen Mindfulness

We beoefenen Mindfulness meditatie en lichaamsgewaarzijn. Ik maak een organische mix van opdrachten, die aansluit bij hoe we ons in het moment voelen en we ontdekken samen wat zich ontvouwt.

 

Praktisch

 • Je kunt de dagen lekker kamperen, of een B&B zoeken in de buurt. Ik heb daarvoor geen tips, dus ik raad je aan zelf op onderzoek te gaan. (van der valk hoorn is dichtbij). Er zijn ook wel wat campings en B&B’s in de buurt. Maar misschien vind jij het veel fijner lekker naar huis te rijden. Want daarvoor is tijd genoeg. We maken er dagen van met veel ruimte om te rusten en te scharrelen.
 • 31 augustus, 1 september, 2 september 2022 (woensdag, donderdag, vrijdag)
 • 3 dagen van 10.00 tot 15.00
 • Lunch: we nemen allemaal wat eten mee om te delen, daar maken we een buffetje van. In de studio is een broodrooster, een oventje, een elektrisch fornuisje, een (ienie minie) koelkastje, bestek en servies, koffie, thee, zoetigheid.
 • Investering: 140, – tot 170,- afhankelijk van je inkomen (je kiest zelf je tarief daar tussen in) Je koopt zelf het boek DIT. isbn 9789493228641

Meenemen

 • Een fijne pen en een fijn schrijfblok (een gewoon a4 ringblok van de HEMA is prima, maar iets heel deftigs mag ook)
 • Iets om te delen voor de Lunch
 • Aantrekken: lekker gemakkelijk zittende kleding
 • Yoga en meditatie materiaal is aanwezig
 • Tekenspulletjes  aanwezig

 

Ik zie er naar uit, je in de zonnige studio te ontvangen.

Illustratie uit DIT. door Iris van der Veen