Mind-fulness


Wat is Mindfulness? 

Mindfulness is eenvoudigweg aanwezig zijn bij de werkelijkheid zoals ze zich in dit ogenblik aandient. Zonder er iets aan toe te voegen, zonder er iets achter te zoeken. Alleen maar dit, en een mateloze mildheid. Het is schandalig in zijn eenvoud. Een onuitsprekelijke eenvoud. Het enige zinnige antwoord is een glimlach. 

Edel Maex in zijn boek MINDFULNESS

snail_with_a_water_drop

Het leven verandert door Mindfulness

De aandacht brengen in het hier en nu. Zijn bij wat is. Niets opwekken en niets tegenhouden. Een milde open ruimte in je eigen gewaarzijn creëren. Dat vraagt (be)oefening. Mindfulness leer je niet door erover te lezen of het een paar keer te doen. Mindfulness is een manier van aandachtig zijn die je een leven lang kunt (be)oefenen.  

Mindfulness mag ook ook licht en smeuïg zijn. Tijdens een Mindfulness training die ik volgde met een collega, ontdekte we, dat we verlangen naar en geloven in: een lichte, lijfelijke, creatieve en alledaagse vorm van Mindfulness.

Ik wil je aanmoedigen van Mindfulness iets heel gewoons, dagelijks en plezierigs te maken. We hebben allemaal ervaringen met “helemaal in het moment zijn”, in ons dagelijks leven. De één ervaart dat tijdens schrijven, de ander tijdens het roken van een sigaar, het drinken van koffie, het dobberen in een warm bad, het kijken naar een zonsopgang, een heerlijke vrijpartij, een heel oprecht eerlijk moment, het creëren van kunst, dans of het maken van muziek. We kennen allemaal het aandachtig en zonder verzet in het hier en nu zijn. Ik wil je aanmoedigen meer open te staan voor het ontstaan van zulke momenten.

Het kan enorm helpen te oefenen in de vereenvoudigde situatie van het zittend mediteren, maar daarnaast kan het altijd en overal. De kunst is, zelf niet in de weg te zitten. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook voor mij. Het heeft oefening nodig, om dit te kunnen. Ieder moment is perfect geschikt om meer Mindful te zijn en meer bodyful en meer heartful en meer soundful en meer tasteful en meer soulful en meer allesful.

Je kunt op een paar manieren kennis maken met Mindfulness

 

De 8 weekse Mindfulness training volgens de MBSR van Jon Kabat-Zinn (1 ä 2 keer per jaar)

Een stiltedag of een zomer retraite 

Mijn ontspanningslessen op basis van Mindfulness en lichaamsgewaarzijn (wekelijkse lessen)

Wekelijkse ontspanningslessen op basis van Mindfulness.

Ontspanningslessen door lichaamsgewaarzijn, aandachtige en zachte bewegingen. Ik werk met EPM, mindful movement van Thich Nhat Hanh, somatics, the method, sensory awareness en mentastics van Trager.

tension is who you think you should be. Relaxation is who you are.

In de ontspanningslessen werk ik voornamelijk met

 • EPM; dat staat voor The Elaine Petrone methodMFN; dat staat voor Mindfulness. Daarnaast zachte Yoga, Somatis & Trager Mentastics oefeningen.

De ingredienten van mijn lessen: 

 • Ik heb me verdiept in o.a. EPM (de Elaine Petrone Methode – USA), Anti-Gym, Focussen, Mindfulness, Ballet, Kashmir-yoga, Embodiment, Feldenkreis, Biodanza, Eutonie, Somatics, Trager mentastics en de kracht van visualisatie. Verder heb ik persoonlijke ervaring met chronische pijn & angst en ontdekt dat aandacht schenken wonderen doet, zowel in rust als beweging.
 • EPM is eenvoudig, nieuw, effectief en werkt diep door. Het stimuleert je gezondheid, vermindert spanning, verbetert je houding, beweegt natuurlijk, herstelt na ziekte & verzacht pijn. 

Hier is een filmpje waarop Elaine Petrone zelf kort iets uitlegt over haar methode

hp photosmart 720

Naast EPM heb ik de Mindfulness training gevolgd bij Edel Maex. Belgisch Psychiater, zenleraar en auteur van diverse boeken over mindfulness en Boedhisme. 

Hier is een filmpje met een korte meditatie zoals Edel Maex dat doet. 

Ook heb ik een Yoga opleiding gevolgd volgens de Kashmir methode. Daarbij werk je met visualisatie en zachte beweging. 

 

In de lessen beginnen we vaak met aandachtige beweging oefeningen, daarna liggen we op de mat en doen we EPM & Somatics oefeningen met de ballen.  

 

Wat je ontdekt door de lessen:

Je lichaam anders beleven
Deze methode helpt je te ontspannen, bewuster te bewegen, meer in het hier & nu te zijn, om te gaan met stress en pijn, minder in je hoofd en meer in je lijf te leven. Het is een langzame, stille, bewegende weg van zacht aandachtig lijfelijk waarnemen, van groeiend bewustzijn, van meer kwaliteit in je dagelijks leven creëren.

Ontspannen in rust
Je kunt op veel verschillende manieren tot ontspanning komen. Soms is het nodig al “het doen” een halt toe te roepen. Te ontdekken hoe je tot rust komt wanneer je iedere activiteit staakt. Door met al je aandacht je lichaam te voelen kun je “het doen” werkelijk loslaten en diep ontspannen.

Ontspannen in beweging
Een andere manier is het maken van zachte, soepele en micro bewegingen die je met al je aandacht uitvoert en volgt. Wanneer je beweegt vanuit wat je lichaam als een prettige beweging ervaart, is dat altijd helend voor je lichaam. Muziek kan je helpen bij het maken van deze bewust ervaren bewegingen. Je kunt zo tot een diep ontspannen actie komen.

Beide vormen van ontspanning zijn belangrijk en verrijken je leven.

In een les
Doe je aandachtige eenvoudige oefeningen, soms zittend, soms staand, soms liggend, soms in zachte langzame bewegingen, soms met behulp van muziek. Je gebruikt soms kleine zachte ballen die je helpen je aandacht naar een bepaald gebied in je lichaam te brengen en het gewicht van je lichaam te ervaren.

Voor wie
Het werkt goed bij alle vormen van lichamelijke en geestelijke stress. Daarnaast verbetert je houding, worden je spieren soepeler en is het een heel fijne manier om te ontspannen en meer gevoel in je lichaam te krijgen.

 • Doorlopende groepen op de maandag avond. Van 19.30 tot 20.30 
 • Opgave: saskiaschrijft@quicknet.nl & Tel: 06-2359 4010  
 • Locatie: De studio van Saskia Kerkebuurt 169 b – Berkhout 
 • Kosten: Proefles of losse les 13,- of je betaalt per blok (dat komt neer op 10,- per les)
 • Later instappen is mogelijk als er plaats is in de groep. 

Wil je meer weten….

 • Een zachte methode om diep te ontspannen door het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn.
 • Het helpt je te ontspannen, bewuster te bewegen, meer in het hier & nu te zijn.
 • Hier en nu je lichaamssensaties leren verstaan en gebruiken als Kompas.
 • Minder in je hoofd en meer in je lijf te leven. Omgaan met stress en pijn.
 • Een methode voor lichamelijk wakker worden en bewustzijn.
 • Gebaseerd op sensorisch, mindful lichaamswerk: trage en bewuste bewegingen die je tot rust brengen.
 • Ontdekken dat er een verschil is tussen weten dat je beweegt en gewaarzijn dat je beweegt, tussen een beweging uitvoeren en deze beleven.

Mooie Moeiteloze Mindfulness

Het bevat inspirerende teksten en oefeningen over een lichamelijke en plezierige soort Mindfulness. Ze zijn geïllustreerd door Karin Schrama

mmm - voorkant 200