Over mij


IMGP6183-1 250

Alles wat ik doe en dat me bezielt heeft te maken met mensen helpen "thuis" te komen. Zelf ben ik ook onderweg naar "thuis". Onder "thuis" versta ik: het vinden, verwelkomen en voelen van vrede, vreugde, veiligheid en verbinding. Dit te vinden in jezelf, bij de ander en in de wereld. Thuiskomen is ontdekken wat altijd al waar was: het besef dat je helemaal goed genoeg bent, dat je niets hoeft te veranderen, dat je gerust kunt ontspannen en tevoorschijn kunt komen. 

Het gaat allemaal over vrij en krachtig in het leven te staan, echt jezelf zijn, een creatief, stralend en waardevol leven leiden. Mijn missie komt helemaal overeen met deze ene zin: TENSION IS WHO YOU THINK YOU SHOULD BE, RELAXATION IS WHO YOU ARE….

Ik heb een eigen stijl ontwikkeld die zacht, uitnodigend, aanmoedigend, accepterend en speels is. Ik geef je graag “het gevoel dat je helemaal goed genoeg bent, dat je veilig bent en gerust tevoorschijn kunt komen”. 

 

 

Wil je meer weten over wie ik ben en wat ik bestudeerd heb?

 

Lange tijd was ik onzeker over het feit dat ik niet op de “normale” manier heb gestudeerd. Mijn leven liep op de een of andere manier niet via de gebaande studie paden. Zonder “gewone” papiertjes is het lastiger je pad te vinden. De gebaande paden liggen niet voor je klaar, je moet je eigen weg vinden of aanleggen. Ik ben een enorme liefhebber van lezen, studeren, trainingen volgen en dingen voor het eerst doen. Maar een gewoon, duidelijk pad ben ik niet gegaan. Soms was dat lastig. Mensen weten niet zo goed wat ze van je kunnen verwachten, als je geen “diplomaire gebruiksaanwijzing” hebt. Anderen vinden dat juist avontuurlijk en geven je geweldige kansen. Voor ieder soort pad is wat te zeggen. Dit is mijn pad. Ik ben altijd al heel geïnteresseerd geweest in waarom mensen zijn zoals ze zijn. Dat geeft me een brede interesse in heel veel verschillende methoden.

Methoden die ik grondig bestudeerd heb zijn:

N.L.P

Neuro Linguïstisch Programmeren. Ik volgde de opleiding Practitioner en Master Practitioner bij het instituut voor eclectische psychologie het I.E.P in Nijmegen

Focussing

Een prachtige methode van innerlijk gewaar zijn ontwikkeld door Eugene Gendlin. Ik volgde diverse Levels.

Biodanza

Biodanza is een dansende manier om dichter bij jezelf en de ander te komen die heel erg bij me past. Je ontwikkelt en herstelt je natuurlijke vermogens tot affectiviteit, creativiteit, sensualiteit, vitaliteit en transcendentie. Biodanza is een systeem voor integratie van denken, voelen en doen. Het gebruikt muziek, beweging en expressieve communicatie voor een harmonieuze ontwikkeling van de persoonlijkheid. Het is persoonlijke ontwikkeling met behulp van dans, beweging, muziek en contact. Het is ook opnieuw verliefd worden op alles dat je het meest lief is. Ontwikkelaar Rolando Toro was medisch antropoloog en psycholoog en werd geboren in Chili. Ik volgde de 4 jarige opleiding op de Rolando Toro school voor Biodanza in Amsterdam. Ik ben inmiddels ook didactisch docent. Dat wil zeggen dat ik ook les mag geven aan de Biodanza opleidingen over de hele wereld. Ik volgde de specialisatie: continued learning (met Antonio Sarpe) en de 4 elementen (met Sergio Cruz).

E.P.M

De Elaine Petrone Methode. Ik volgde een training in Stamford USA om de methode van Elaine te kunnen toepassen in Nederland. EPM geeft een heel diepe ontspanning door meer lichaamsbewustzijn en een natuurlijke ademhaling. Je gebruikt daarbij heel zachte kleine ballen. Door die te plaatsen onder specifieke lichaamsdelen ontstaat een zachte verlenging van spieren, meer lichaamsgevoel en een meer natuurlijke adem. Omdat ik helaas niet wekelijks nieuwe lessen kan volgen bij Elaine in Amerika, verdiep ik me in Nederland met methoden die ook Elaine hebben gevoed zoals: Sensory Awareness, Feldenkreis, Alexander techniek, Ismakogie, Haptonomie, Mindfulness, Embodiement, Relaxercise enzovoort.

Creatief Schrijven

Ik ben schrijfster van diverse boeken over creatief schrijven. Ook publiceer ik doosjes met inspirerende kaartjes, geef ik schrijfworkshops, schreef ik een schrijfleergang voor het tijdschrift Onkruid (waar ik een aantal jaren in de redactie zat). Voor al mijn uitgaven zie www.uitgeverijdezaak.nl  Ik ben zeer geïnspireerd door het werk van Julia Cameron, Christina Baldwin, Nathalie Goldberg, SARK, Hafiz

Communicatie volgens Thomas Gordon

Naast N.L.P heb ik ook de trainers opleiding gevolgd van de Gordon Methode. Deze methode heb ik meer dan 10 jaar in groepen onderwezen en heeft mijn manier van werken enorm beïnvloed.

Thomas Gordon was een Amerikaans klinisch psycholoog, student en later collega van Carl Rogers (samen met Abraham Maslow grondlegger van de humanistische psychologie). Hij werd vooral bekend vanwege zijn zogenaamde Gordon-methode. Hij introduceerde begrippen als actief luisteren, de "ik-boodschap" in de communicatie tussen mensen. Met zijn boek "luisteren naar kinderen" lanceerde hij een methode om de opvoedingsstijl en de relaties tussen ouders en kinderen te verbeteren. Later paste hij de methode ook toe op andere situaties zoals onderwijs, sociale reclassering, kinderopvangverblijven, en dergelijke.

De Gordon-methode gaat uit van gelijkwaardigheid in relaties, zodat iedereen zichzelf kan zijn en zijn verantwoordelijkheid neemt, rekening houdend met de ander. In opvoedingsrelaties betekent dit dat de opvoeder het kind in zijn waarde laat en respectvol benadert. Eigenlijk zijn het de democratische principes die binnen het gezin worden geïntroduceerd. Het systeem benadrukt de effectieve communicatie en oplossingsgerichte conflicthantering. Het win-win-principe staat centraal. Hij stelt een overlegmethode in zes stappen voor. Het succes van Thomas Gordon volgt vooral uit zijn vermogen om de opvoedtheorie op een concrete, praktische manier te vertalen.

Team Syntegration

Ik ben opgeleid als facilitator van Team Syntegration in Nederland www.icodrome.nl.  Met deze methode begeleid je met een heel team veranderingsprocessen in bedrijven, waarbij het vooral van belang is dat deelnemers zelf ervaren waar en hoe ze vastlopen en zelf ont-dekken hoe ze weer in de stroom kunnen komen en zo iets nieuws kunnen leren. Ik heb jaren lang met het team van licentiehouder Icodrome processen begeleid. Ik leerde vooral dat mensen zelf een enorme kracht hebben om hun eigen problemen te ontdekken en met creatieve nieuwe oplossingen te komen, zolang ze van de begeleiders het vertrouwen krijgen dat ze dat kunnen.

Humanistisch vormingsonderwijs

Ik heb de tweejarige opleiding tot docent humanistisch onderwijs gevolgd (HVO) en ook een paar jaar les gegeven. Ik vond het maken en geven van lessen geweldig, maar het orde houden in een klas kinderen vond ik heel moeilijk en inspannend. Ik ontdekte dat ik beter tot mijn recht kom in groepen volwassenen.

De cirkelmethode; waarachtige communicatie en de kracht van aandacht

Alle communicatie methoden die ik heb bestudeerd hebben me geholpen een eigen vorm te vinden om te werken met communicatie in groepen; de cirkelmethode. Ik ben heb daar een boek over geschreven, en ik gebruik deze vorm in al mijn werk. De cirkelmethode is een synthese van alles wat ik heb ontdekt over respectvolle en affectieve, open communicatie. Ik hoop dat dit boek binnenkort kan worden uitgegeven. Deze methode is de basis van alles dat ik met mensen teweeg kan brengen.

Mindfulness

Ik volgde de professionele training bij auteur, psychiater en zen leraar Edel Maex in België. 

Het is mijn missie mensen te helpen: 

Tot zichzelf te komen. Naar binnen te gaan. Te ontdekken wat daar binnenin leeft en echt waar is. Te ontdekken wat aandacht vraagt en ervaren wil worden. Ze aan te moedigen alles wat er is aandacht te geven. Dat wat echt is naar buiten te brengen. Een veilige, speelse en creatieve omgeving te scheppen. Waarin mensen in hun eigen tempo tot bloei kunnen komen. Ik ben het best in groepen

Ik probeer zelf steeds weer in praktijk te brengen wat ik anderen leer. En zelf mee te doen en te delen tijdens al mijn werk. Voor mij is lesgeven een levenslange toewijding aan zelf altijd ook leerling blijven.

Ik zag achter in een mooi boek een opsomming van alles wat de schrijver had gedaan en was geweest voor hij schreef. Ik vond dat lief en grappig en ik schreef daarom ook zo’n stuk over mezelf.

SASKIA is voormalig:

 • Drop verkoopster
 • HEMA verkoopster
 • Cosmetica consulente
 • Parfumerie medewerkster
 • Drogist
 • Amateur grimeur en visagist
 • Amateur aerobic juf
 • Mannequin voor een dag
 • Fotomodel voor een dag
 • Manpower assistent
 • Zwangerschapsyoga docent
 • Aura lezeres
 • Gordon cursus leidster
 • N.L.P. master practitioner
 • HVO juf
 • KRO’s “Ook dat nog” afding specialist
 • Team syntegrity facilitator
 • Esoterische boekenwinkel medewerkster
 • Tijdschrift redactielid
 • Figurant
 • Winkel eigenaresse zonder vergunning
 • Podotherapie praktijk telefoniste en receptioniste
 • Auteur van heel veel kaartjes en diverse boeken
 • Amateur toneelspeelster en musical ster
 • Directeur van de GeluksOnderneming
 • Gelukkige directeur van Studio Saskia De Bruin – Kerkebuurt 169 Berkhout